בע"ה

י' באייר, תשפ"א

22 לאפריל, 21

זירוז פולימריזציה של שמן טאנג

שלום וברכה לכולם.

לאחר שאלה שעלתה באחת הקבוצות, אנסה לפתוח לעומק ובזהירות את עניין זירוז הפולימריזציה של שמן טאנג.

למה בזהירות?

בהמשך נבין.

ככלל,

שמן טאנג, כמו שמנים טבעיים אחרים המסוגלים לייצר פולימרים, דורש זמן של חשיפה לחמצן על מנת לייצר את הפולימר.

כשמדובר על שמן טאנג- משך הזמן הנדרש לפולימריזציה מלאה הוא כ-30 יום.

שמנים טבעיים אחרים ידרשו פרק זמן דומה או ארוך יותר.

בפוסט קודם הרחבתי לגבי תהליך ההתפלמרות שהוא תלוי חשיפה לחמצן וכיצד נוצרים הקשרים הכימיים בין מולקולות השמן.

בתעשיית השמנים לגימור ותוספים לצבעים, קיימות שתי שיטות נפוצות לזירוז תהליכי ההתפלמרות של שמנים, כי הרי זה מאד "קורץ" ללקוח כשמציעים לו שמן לגימור עץ שמתלפמר לחלוטין כבר לאחר יומיים-שלושה...!

השיטות המקובלות הן:

1. חימום השמנים בתנאים אנארוביים לטמפרטורות גבוהות של מעל 300 מעלות צלזיוס.

שאלה: מה זה תנאים "אנארוביים"?

תשובה: תנאים ללא חמצן.

שאלה: למה דווקא תנאים אנארוביים?

תשובה: הארכת חיי המדף של המוצר.

לשמן מחומם משך חיי מדף קצר להפליא. החימום בתנאים אנארוביים מאריך את משך חיי המדף של המוצר.

2. הוספה של חומרים המאיצים את תהליכי הפולימריזציה של השמנים. החומרים הללו נקראים חומרים "מייבשים" או "סיקאטיביים".

שאלה: מה הם אותם חומרים "סיקאטיביים"?

תשובה: תוצרי זיקוק נפט או מתכות (חלקן כבדות). בהחלט לא חומרים שהייתם רוצים בכוס התה או במרק שלכם.

המשותף לשתי השיטות הוא שהן בעצם "אונסות" את השמן להתפלמר ומהר.

אפילו שמנים שמעצמם לא היו מתפלמרים כלל, "נאנסים" לייצר פולימר.

איכות הפולימר יכולה להיות ירודה.

שתי השיטות מציבות את השמן הנוצר ברמה גרועה מבחינה בריאותית.

למה?

תוספת חומרים סיקאטיביים:

נו, באמת.... מי היה רוצה להיפגש עם החומרים האלו ללא כפפות?

חימום:

ראו דו"ח של ארגון הבריאות העולמי בעניין הסכנה הממשית בשמנים מחוממים לטמפרטורות של מעל 190 מעלות צלזיוס.

אני לא רוצה להעלות כאן על הכתב את רשימת הסכנות הקיימות בשמנים המחוממים בצורה קיצונית, רק אציין שהדו"ח של ארגון הבריאות העולמי התייחס לשמנים שמגיעים לסביבות 190 מעלות צלזיוס ושבאותם מקומות שמחממים שמנים מגיעים למעל ל-300 מעלות צלזיוס.

התוצאה המיידית של החימומים הקיצוניים הללו היא יצירת חומצות שומן טראנס למכביר ואף ראדיקלים חופשיים.

כשראדיקל חופשי מגיע ל-DNA זה כבר....!

"אז מה אתה מציע? האם יש דרך לקצר את משך הפולימריזציה של שמנים בצורה ידידותית ובטוחה?"

תשובה:

"כן!"

אני אתייחס בתשובתי לשמן טאנג.

הנתונים לגבי שמנים אחרים עשויים להשתנות.

להלן המתכון:

1. שיפכו מהמיכל המקורי שמן טאנג לצנצנת זכוכית (נקייה...).

2. הניחו את הצנצנת בכלי עם מים רותחים על האש למשך 45 דקות.

3. יישם את השמן על גבי העץ כשהוא ממש ממש חם ישירות מהכלי של המים הרותחים.

הסבר:

חום גבוה מזרז תהליכי התפלמרות.

שאלה: למה דווקא זכוכית?

תשובה: זכוכית נחשבת לחומר אינרטי- כזה שגם בתנאי טמפרטורה גבוהים או נמוכים וגם במגע עם מגוון עצום של חומרים לא מגיב מצידו בשחרור חומרים אל הסביבה.

(מי שמכיר את המלצתי להמיס שלאק בתוך כלי זכוכית- זו הסיבה.)

לשים לב:

א. לא להחזיר שמן למיכל המקורי.

ב. לוודא שצנצנת שמן הטאנג יציבה בתוך סיר המים.

ג. לא לקרב אצבעות למים החמים או לשמן החם.

ד. לוודא שמים לא חודרים לשמן.

היישום מבוצע על ידי בד כותנה לבן המלופף בקצה מקל לייצור כדור בד סופג ויציב (לא מתפרק).

ניתן לחמם שמן טאנג ישירות על האש בתנאי שיש מד חום מתאים בתוך השמן ואתם מוודאים שאתם לא עוברים טמפרטורה של 120 מעלות צלזיוס.

למה 120 מעלות צלזיוס?

הקו האדום הוא 160 מעלות צלזיוס.

קו בטחון: 140 מעלות צלזיוס.

על מנת שלא "לגלוש" מעבר לקו הבטחון שומרים על 120 מעלות צלזיוס.

מכיוון שהחימום בצורה כזו הוא חימום אירובי, כלומר בחשיפה לחמצן, תהליכי ההתפלמרות מהירים יותר!

תוצאה:

התפלמרות שמן הטאנג מזורזת ומתרחשת בתוך כ- 9 ימים.

בכל מקרה,

יתרון נוסף שיש לשיטת עבודה כזו הוא עומק חדירת השמן.

הסבר:

שמנים הם חומרים תרמו-ויסקוטים, כלומר מידת הצמיגות שלהם מושפעת ישירות מהטמפרטורה שלהם.

חם יותר- דליל יותר.

אמנם מסתבר שיישום שמן טאנג מדולל בשמן הדרים מביא את השמן הכי עמוק לעץ, אולם ממש לא הרבה פחות עמוק יגיע שמן טאנג המחומם ומוגש ישירות לעץ.

שאלה:

אז אם אני אחמם במים רותחים למשך 3 שעות, אולי השמן יתפלמר בתוך יום?

תשובה:

משך חימום ארוך יותר = זמן פולימריזציה קצר יותר, זה נכון, אבל...

יש נקודה במהלך חימום ארוך מידי שבה השמן הופך ג'לטיני ומכך אנחנו רוצים להמנע.

אגב,

קיימת גם שיטה לזירוז פולימריזציה של שמן טאנג על ידי אור אולטרה סגול (קרינת UV). מי שמעוניין בנתונים התחום הזה מוזמן ליצור איתי קשר.

ב ה צ ל ח ה !

כל טוב!

אסף

www.clirishon.co.il

clirishon@gmail.com

 

PTO.jpg